Helicon Opleidingen: ‘Zonder samenwerking stagneert het onderwijsproces’

Magazines | Vallei Business nr 5 2011

Helicon Opleidingen

‘Zonder samenwerking

stagneert het onderwijsproces’

“Wij zijn continu bezig met het onderwijs op innovatieve manier vorm te geven”, vertellen Marjolein Wassens en Erik de Vries, respectievelijk directeur en kerndocent van de Helicon MBO-vestiging in Apeldoorn, “en dat kunnen we niet zonder een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven.” Eén van de bedrijven waar Helicon een goede band mee heeft, is Konijnenberg Bos en Groen uit Eerbeek. “Er lopen verschillende lijnen tussen Helicon en ons”, vertelt Edward Konijnenberg. “Ten eerste hebben wij leerplekken voor mensen die bij Helicon het BOL- of BBL-traject volgen en daarnaast verzorgt Helicon opleidingen en bijscholing voor onze eigen medewerkers, zoals VCA, klimmen en veilig werken langs de weg. Ten slotte zijn er ook medewerkers van ons bedrijf die bij Helicon lessen verzorgen.”

Samen sparren

De samenwerking tussen Helicon en Konijnenberg Bos en Groen is niet van de ene op de andere dag ontstaan. “Het is een groeiproces van jaren, een proces dat ook nooit ophoudt omdat je continu moet inspelen op veranderingen. We zitten dan ook regelmatig met elkaar om de tafel om bepaalde zaken te bespreken. Het is goed om regelmatig met elkaar van gedachten te wisselen en te sparren over actuele onderwerpen.” De Vries: “Voor ons is het heel belangrijk om te luisteren naar wat het bedrijf wil, wij leiden mensen op voor het arbeidsproces en dan moet het onderwijs wel aansluiten op die praktijk.” Voor de docenten van Helicon houdt het werk dan ook niet op buiten de muren van het onderwijsgebouw. “Ze bezoeken regelmatig de bedrijven om zelf te ervaren hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Dit is voor Helicon een goede manier om de kennis die aanwezig is bij het bedrijfsleven naar school te halen.”

Theoretische kennis

De basisvaardigheden worden tijdens de lessen opgedaan, maar - net als bij autorijden - leer je het pas echt als je ‘kilometers’ maakt. Konijnenberg; “Neem bijvoorbeeld het veilig werken met een motorzaag, dat leer je alleen maar door het in de praktijk te doen. Wij bieden leerlingen de mogelijkheid om dit bij ons te oefenen.” De Vries vult aan: “Vaak gaat het om het gebruik van grote machines waar Helicon gewoonweg niet over beschikt.” Naast de praktijklessen spelen ook reguliere schoolvakken een steeds belangrijkere rol tijdens de opleiding. “Er worden vanuit de overheid steeds meer eisen gesteld met betrekking tot theoretische kennis, zoals verplichte lessen Nederlands en Engels.” Volgens Wassens vinden veel leerlingen deze vakken niet nodig. “Maar, op welk niveau je ook werkzaam bent, het is altijd belangrijk dat je goed met elkaar kunt communiceren. Die vakken zijn dus belangrijker dan menig leerling denkt.”

Natuurbeleving

Andere aspecten die meespelen bij de voortdurende ontwikkeling van het onderwijs zijn de veranderingen in de markt. “De particuliere sector was voor ons eerst heel belangrijk”, aldus ondernemer Konijnenberg, “maar de economische situatie heeft daar verandering in gebracht. Tegenwoordig concentreren we ons meer op het bedrijfsleven, de zorgsector en overheden. Daar zit meer continuïteit in. Dit betekent voor leerlingen dat zij na hun opleiding waarschijnlijk ook eerder werk vinden in die richting en daar moet je tijdens het opleiden al rekening mee houden.” Helicon is gespecialiseerd in het continu ontwikkelen en verbeteren van onderwijsprocessen en speelt gemakkelijk in op deze veranderende omstandigheden. Wassens: “Dat is onze kracht, wij kunnen die switch snel maken.” Ze noemt als voorbeeld de diversiteit aan opleidingsmogelijkheden. “Voorheen stond deze Helicon-vestiging vooral bekend als bosbouwschool, maar tegenwoordig bieden we veel meer opleidingen. Het zijn wel allemaal opleidingen die raakvlakken hebben met groen en natuurbeleving.”

Win-winsituatie

De Helicon-vestiging in Apeldoorn is een prima locatie als het gaat om groene opleidingen. “We hebben de Veluwe in onze achtertuin en werken prettig samen met Park de Hoge Veluwe, maar ook met Staatsbosbeheer en de gemeente. Zij faciliteren, maar plukken er natuurlijk ook de vruchten van.” Uiteindelijk is de samenwerking tussen Helicon, het bedrijfsleven en andere instanties voor iedereen interessant. Konijnenberg: “Wij investeren graag in leerlingen, want we willen dat ze goed opgeleid worden. Het zijn tenslotte onze medewerkers van de toekomst.” Konijnenberg Bos en Groen biedt dan ook continu stageplaatsen voor diverse leerniveaus. “Dat is voor ons weer prettig”, aldus Wassens en De Vries. “Zonder leerplekken kunnen wij niet opleiden.” De leerlingen zelf hebben natuurlijk ook voordeel bij de nauwe samenwerking. “De een wordt klaargestoomd voor het HBO of zijn eerste baan en de ander wordt bijgeschoold voor zijn specifieke functie bij het bedrijf. Kortom, de samenwerking levert voor alle partijen een win-winsituatie op.”

Helicon Opleidingen is een opleidingscentrum voor groen onderwijs en zoekt voortdurend de samenwerking met het bedrijfsleven op om op die manier theorie en praktijk zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. “De markt verandert en het onderwijs moet daarin mee. Samenwerken met het bedrijfsleven is daarom een must. Doe je dat niet, dan stagneert het hele onderwijsproces.”

Erik de Vries, Marjolein Wassens en Edward Konijnenberg (vlnr.)

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by